Biografie

“Puur en persoonlijk, een onuitwisbare personality” – volgens Jacques d’Ancona in Dagblad van het Noorden. Maar ook: “Met haar stralende persoonlijkheid, haar naturel en haar vocale vermogen is zij de ster van de avond” (over Janneke’s rol in het stuk HAIM in de Eemshaven, september 2021). Hatsa, steek die maar in je zak! Maar wie is deze Janneke Jager en wat brengt ze haar publiek?

De wieg van Janneke Jager stond in de Noord Groningse klei – in het idyllische Uithuizen, wereldwijd bekend van de Menkemaborg en het Arp Schnitger orgel. Ze bekijkt de wereld met een brutale blik en vertelt of zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid of in amusante anekdotes.
Ontwapenend. Ontroerend. Pittig. Grappig – zeggen anderen.
Met het verlangen om te raken – zegt ze zelf.

Er bestaat een kans dat je haar nog niet kent. Daarom een korte samenvatting:
In het jaar dat Elvis Presley overleed en Soldaat van Oranje in de bioscoop te zien was, liet Janneke haar stemgeluid voor het eerst horen. Daar is ze sindsdien niet meer mee gestopt; vanaf het moment dat ze kon praten en lopen tegelijk, zocht ze naar een plek in de spotlights.

Janneke vertelt sterk geschreven verhalen en weet met name te imponeren met haar liedjes. Met een zangstem die indruk maakt. Ze won ooit de Publieksprijs van het Utrechts Cabaretfestival (2013) en stond in de kwartfinale van het Leids Cabaretfestival in 2015. Ze  breidde haar vlieguren op het podium flink uit in de twee jaar dat ze speelde bij De Cabaretpoel. Ze werd door Guido Weijers geprogrammeerd tijdens zijn Comedy Festival. Was als ‘zingende columniste’ een jaar lang de vertolker van het maandlied in UVandaag van RTV Utrecht en was 1,5 jaar de vaste muzikale openingsact van de talkshow ‘Talk of the Town’ van datzelfde medium. Ze was van 2017 – 2022 maandelijks het muzikale intermezzo bij het ‘Science Café’ in TivoliVredenburg in opdracht van Universiteit Utrecht.

Janneke volgde de verkorte opleiding aan de Koningstheateracademie in Den Bosch en bespeelt sinds 2011 de landelijke podia, van de Waddeneilanden tot aan de Zuidelijke landsgrenzen. Menig Groninger raakte ze in het hart met haar ode aan deze stad, waarvan de muziek werd geschreven door Duncan Laurence – waardoor het een ‘viral’ hit werd op social media rond het Songfestival (2019). Zie hier de YouTube link.

Maar zeggen deze wapenfeiten inhoudelijk iets over haar? En zo niet, wie is Janneke dan?
Janneke overdrijft graag een beetje. Af en toe kan ze je tot tranen toe ontroeren. Het liefst doet ze allebei; een drama Queen met een vleugje Groningse nuchterheid.

Wat het ook is, uiteindelijk kun je het beste zelf een mening vormen. Deze website helpt daar alvast een beetje bij.
Maar nog beter kun je haar live ervaren. Waar? Bekijk hier de speellijst.