Tussen 18 november en 24 december 2023 speelt Janneke haar nieuwe voorstelling Bethlehem, geproduceerd door Stichting Kribbe Kreaties. Een oer-Groningse komische kerstkaravaan die in 5 weken op 5 verschillende plekken in de provincie Groningen te zien zal zijn. In Appingedam, Zuidhorn, Winsum, Ter Apel en Groningen Stad strijkt in die periode per keer 5 dagen de kerstkaravaan neer, waarbij de voorstelling wordt aangevuld met een uniek community-art programma door lokale kunstenaars en/of cultuurpartijen.
In Bethlehem reizen Jozef, Maria en haar zwangere zus Martha vanuit hedendaags Groningen naar Bethlehem, het gehucht naast Rottum. Onderweg zoeken ze naar plaats in de herberg, waar door aardbevingen of vluchtelingen geen plaats voor hen is. Ondertussen blikken we in de voorstelling vooruit naar een grimmig 2055, wanneer Nederland onder water staat en in Oost Groningen het regeringscentrum is gezeteld. Wie wordt de redder van ons land, en wat heeft die baby die in december 2023 werd geboren, daarmee te maken? En welke keuzes kunnen we nú maken, zodat het naargeestige, absurde scenario dat hier wordt geschetst straks geen werkelijkheid wordt?
In het humorvolle kerstsprookje Bethlehem wordt in een theater van geschakelde zeecontainers een hedendaags kerstverhaal gekoppeld aan de realiteit en de gevolgen van de aardbevingsproblematiek en energietransitie in Noord-Groningen. Het is een fantasievol modern decembersprookje verbonden aan oude tradities en volksverhalen van trots, verbinding en standvastigheid uit de regio. Bethlehem is een mix van Groningse geschiedenis en cultuur, tegenover de hedendaagse maatschappij waarin verduurzaming mensen polariseert, maar hopelijk uiteindelijk toch ook samenbrengt. Het bevat een kern over ontheemd zijn of de angst ontheemd te raken – in je eigen huis, op de grond waar je woont, in je eigen leven, of in de wens om alles te ‘verbeteren’. Bethlehem is een sfeervolle kerstvoorstelling met verhalen en liedjes vol herkenbaarheid, trots en hoop. Door, over en voor Groningen en haar inwoners.
Op dit moment zijn we nog druk met de fondsenwerving voor Bethlehem en is nog niet zeker of en in welke vorm de voorstelling uitgevoerd wordt. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, of als eerste straks een kaartje bemachtigen? Schrijf je dan hier in voor de ‘Nieuwsbrief”!
Fantoomgeluk (op aanvraag)
Een fout-nostalgische cabarettrip
Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar Noord Groningse tienerkamertje, te dromen over ‘later’. Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren ’80 hoopte én kon vermoeden. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…?
Jacques d’Ancona over ‘Fantoomgeluk’: “Puur en persoonlijk. Onstuitbaar. Met als climax een ronduit hilarische conference over het fenomeen festival. Een onuitwisbare personality”. (DvhN, 27 september 2021)
Tekst & zang: Janneke Jager
Muziek: Bas Bons & Timo Menkveld
Regie: Titus Tiel Groenestege
Femme Façade (op aanvraag)
Muzikale cabaretvoorstelling met het circus als metafoor voor het leven
‘Femme Façade’ is een gedurfde muzikale voorstelling op het snijvlak van cabaret & kleinkunst, waarin Janneke begeleid wordt op piano en gitaar door twee muzikanten. Liedjes waarin het leven in al zijn breekbaarheid wordt bezongen zijn de leidraad van deze indringende show. Dapper vertelt ze over haar worsteling met een familiegeheim en de zorg voor een zieke vader. Daarnaast gaat Janneke in hilarische verhalen, een grimmig sprookje en gênante anekdotes op zoek de naar de naakte waarheid – bekeken vanuit een Gereformeerde opvoeding op het Groningse platteland en een jeugdervaring op een naturistencamping…
“Je wordt er vanzelf goed in. Balanceren op een koord, door brandende hoepels springen, wilde beesten temmen. Jezelf in te krappe acrobatenpakjes hijsen terwijl je liever in het kanon wilt kruipen. Altijd onderweg, altijd glimlachen, altijd een enge clown op de loer. Maar wat als je ‘s avonds je schmink afveegt? Welke verhalen vertellen wij aan de wereld?
En wie vinden we daarbij eigenlijk belangrijker: onszelf of ons Hooggeëerd Publiek…?”
Tekst & zang: Janneke Jager
Muziek: Bas Bons & Timo Menkveld
Wilt u de CD van Femme Façade bestellen, klik dan hier.
BEKIJK HIER DE TRAILER VAN FEMME FAÇADE
Gratis Tijd (op aanvraag)
‘Gratis Tijd’ is een avond vol prachtige luisterliedjes, gecombineerd met gênante anekdotes over Janneke’s jeugd op het Groningse platteland, flashbacks naar de jaren ’80 en een aanstekelijke, vaak poëtische woordenstroom. Van het ‘Vieze Oude Mannenlied’ tot de naturistencamping, tot ‘Papa wil een man kussen’, van de Men’s Tea en de plakstrip tot de potpourri-perikelen van zuster Anja: podiumtijger Janneke wervelt in sneltreinvaart over het podium en maakt gretig contact met haar publiek.
‘Gaan we zo naar huis?’ – Maatwerk cabaret voor & over dementiezorg (op aanvraag)
Als klein meisje kwam Janneke vroeger vaker in het verzorgingstehuis dan in de HEMA. Misschien omdat de HEMA gewoon te ver weg was, of omdat opa anders de hele dag alleen naast de volière zat. Grijnzend, in een luier, vieze woordjes roepend naar de dames. Dertig jaar later zit ze weer regelmatig naast de volière, maar nu met haar vader, die naar de heren van de verpleging lonkt. Langzaam bekruipt haar de angst: wanneer ben ik aan de beurt? In de korte cabaretvoorstelling ‘Gaan we zo naar huis?’ vertelt Janneke over haar ervaringen met een ongewenste familie-erfenis: Alzheimer. Wrang, ontroerend grappig en dapper fileert ze de schaamte rondom dementie. Pijnlijk herkenbaar voor iedereen die als (mantel)verzorgende met dementie te maken krijgt – en dat zijn wij, nu of later, allemaal.
Waarom?
Eén op de 5 mensen krijgt dementie, momenteel de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. In de komende 25 jaar zal deze groep verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Ondanks deze stijgende cijfers, is dementie allesbehalve genormaliseerd; er hangt nog veel schaamte rond dit thema. Vanuit haar ervaringen met een vader met Alzheimer, wil Janneke dit taboe doorbreken door schaamteloos te vertellen. Om te lachen, om te janken, om ze niet te vergeten: de schimmen die nog leven, terwijl ze er al niet meer zijn. Want dementie raakt ons uiteindelijk allemaal.
Deze voorstelling kan op maat gemaakt worden, variërend van 30-60 minuten. Licht, geluid & technische ondersteuning zijn inbegrepen, kan dus in elke kale ruimte plaatsvinden. Prijzen op aanvraag.
Reacties op eerdere voorstellingen:
”Met haar stralende persoonlijkheid, haar naturel en haar vocale vermogen is zij de ster van de avond” – Jacques d’Ancona over haar hoofdrol in het muziektheaterproject ‘HAIM’ in de Eemshaven, september 2021
“Ik zou met sterren willen strooien…De veelzijdigheid, de gedrevenheid en vooral de eerlijkheid… een vakvrouw” – Jaap Reedijk, theaterfotograaf. Lees hier meer.
“Janneke is een artieste van grote klasse. Haar uitstraling, muzikaliteit en humor blijft je boeien tijdens de voorstelling. Haar muzikale cabaretvoorstelling Fantoomgeluk is pakkend, raak en humorvol, omlijst met mooie liedjes en zeer herkenbaar voor de generatie uit de jaren tachtig. Fantoomgeluk bezorgt je een geweldige avond.” – Marjan de Groot, programmeur Theater Koningshof Maassluis
“In een rap tempo stelt Janneke zichzelf maar ook de toeschouwer kritische vragen. Confronterend, uitdagend en met rake kwinkslagen. Haar liedjes worden met verve gebracht, waarbij ze vaak meerstemmig en uitstekend op piano en gitaar wordt begeleid door Bas Bons en Timo Menkveld. Janneke brengt met ‘Fantoomgeluk’ een goed doordacht programma”. – Yvonne Groeneveld, directeur/programmeur Werftheater Utrecht
“Janneke Jager is een klasse apart: volwassen, evenwichtig en met een toegankelijke diepgang” – Theater Tussen de Schuifdeuren
“Grappig, eigenzinnig, gedurfd. Ook als podiumbeest weet ze de gevoelige snaar te raken” – LEVEN! Magazine Utrecht
“Een pittige tante met een prachtige zangstem en sterke uitstraling, naar wie we graag willen luisteren” – Juryrapport Utrechts Cabaretfestival