Theater

Fantoomgeluk  (vanaf najaar 2020)
Een fout-nostalgische cabarettrip

Wanneer Janneke op zolder struikelt over een vergeten tas met oude cassettebandjes, wordt ze terug geslingerd in de tijd. Opeens zit ze weer op haar tienerkamertje, te dromen over ‘later’.  Een paar dingen worden haar al snel volkomen duidelijk. Eén: dat vroeger niet alles beter was – zoals haar erbarmelijke muzieksmaak én haar dubieuze kapsels. Twee: dat de meest belabberde songteksten als een virus op je harde schijf blijven zitten, al dan niet fonetisch. En drie: dat alles behoorlijk anders is uitgepakt dan ze eind jaren ’80 hoopte én kon vermoeden. Maar is dat erg? En kan het nog anders? Twijfelend tussen weemoed en schaamte maakt Janneke een verrassende balans op aan de hand van die ene grote vraag: Wat als…?

Tekst & zang: Janneke Jager
Muziek: Bas Bons & Timo Menkveld
Regie: Titus Tiel Groenestege

 

 


HAIM – Peerdtheater

In het najaar van 2021 speelt Janneke één van de drie hoofdrollen in de muzikale theaterproductie ‘HAIM’ van Peerdtheater Groningen.
Een locatievoorstelling in en over de ontwikkeling van de Eemshaven, van 8 t/m 19 september.
Meer informatie: https://www.peerdtheater.nl/


 

Femme Façade (tot najaar 2020)
Muzikale cabaretvoorstelling met het circus als metafoor voor het levenFemme Façade (tot mei 2020)

‘Femme Façade’ is een gedurfde muzikale voorstelling op het snijvlak van cabaret & kleinkunst, waarin Janneke begeleid wordt op piano en gitaar door twee muzikanten. Liedjes waarin het leven in al zijn breekbaarheid wordt bezongen zijn de leidraad van deze indringende show. Dapper vertelt ze over haar worsteling met een familiegeheim en de zorg voor een zieke vader. Daarnaast gaat Janneke in hilarische verhalen, een grimmig sprookje en gênante anekdotes op zoek de naar de naakte waarheid – bekeken vanuit een Gereformeerde opvoeding op het Groningse platteland en een jeugdervaring op een naturistencamping…

“Je wordt er vanzelf goed in. Balanceren op een koord, door brandende hoepels springen, wilde beesten temmen. Jezelf in te krappe acrobatenpakjes hijsen terwijl je liever in het kanon wilt kruipen. Altijd onderweg, altijd glimlachen, altijd een enge clown op de loer. Maar wat als je ‘s avonds je schmink afveegt? Welke verhalen vertellen wij aan de wereld?
En wie vinden we daarbij eigenlijk belangrijker: onszelf of ons Hooggeëerd Publiek…?”

Tekst & zang: Janneke Jager
Muziek: Bas Bons & Timo Menkveld

Wilt u de CD van Femme Façade bestellen, klik dan hier.

BEKIJK HIER DE TRAILER VAN FEMME FAÇADE


Gratis Tijd  –  crisisbestendige compilatieshow 

Bijzondere tijden vragen om een bijzondere aanpak. Janneke legt even haar twee avondvullende voorstellingen opzij en maakt ze van de nood een deugd: een compilatieshow! Nog één keer zingt ze haar grootste hits en speelt ze haar gênantste scènes. Van het ‘Vieze Oude Mannenlied’ tot de naturistencamping, van ‘Groningen’ tot ‘Papa wil een man kussen’, van de Men’s Tea en de plakstrip tot de potpourri-perikelen van zuster Anja. Maar ook materiaal uit haar nieuwste voorstelling komt voorbij, als een sneak preview met fout jaren 80-sausje en Milli Vanilli-moves.

Wilt u uit volle borst meezingen, grijp dan nu deze unieke kans! En zegt dit bovenstaande u allemaal niks? Dan wordt het hoog tijd om eens kennis te maken met deze ‘drama queen met een vleugje Groningse nuchterheid’. Kijk, daar is zo’n compilatieshow nou precies goed voor.

 

 


‘Gaan we zo naar huis?’ –  Maatwerk cabaret voor & over dementiezorg

Janneke Jager poster 1Als klein meisje kwam Janneke vroeger vaker in het verzorgingstehuis dan in de HEMA. Misschien omdat de HEMA gewoon te ver weg was, of omdat opa anders de hele dag alleen naast de volière zat. Grijnzend, in een luier, vieze woordjes roepend naar de dames. Dertig jaar later zit ze weer regelmatig naast de volière, maar nu met haar vader, die naar de heren van de verpleging lonkt. Langzaam bekruipt haar de angst: wanneer ben ik aan de beurt? In de korte cabaretvoorstelling ‘Gaan we zo naar huis?’ vertelt Janneke over haar ervaringen met een ongewenste familie-erfenis: Alzheimer. Wrang, ontroerend grappig en dapper fileert ze de schaamte rondom dementie. Pijnlijk herkenbaar voor iedereen die als (mantel)verzorgende met dementie te maken krijgt – en dat zijn wij, nu of later, allemaal.

Waarom?
Eén op de 5 mensen krijgt dementie, momenteel de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. In de komende 25 jaar zal deze groep verdubbelen tot meer dan een half miljoen. Ondanks deze stijgende cijfers, is dementie allesbehalve genormaliseerd; er hangt nog veel schaamte rond dit thema. Vanuit haar ervaringen met een vader met Alzheimer, wil Janneke dit taboe doorbreken door schaamteloos te vertellen. Om te lachen, om te janken, om ze niet te vergeten: de schimmen die nog leven, terwijl ze er al niet meer zijn. Want dementie raakt ons uiteindelijk allemaal.

Deze voorstelling kan op maat gemaakt worden, variërend van 30-60 minuten. Licht, geluid & technische ondersteuning zijn inbegrepen, kan dus in elke kale ruimte plaatsvinden. Prijzen op aanvraag.


Reacties op eerdere voorstellingen:

“Wervelend en gretig” – Jacques d’Ancona, Dagblad van het Noorden

“Ik zou met sterren willen strooien…De veelzijdigheid, de gedrevenheid en vooral de eerlijkheid… een vakvrouw” – Jaap Reedijk, theaterfotograaf Lees hier meer.

“Janneke Jager is een klasse apart: volwassen, evenwichtig en met een toegankelijke diepgang” – Theater Tussen de Schuifdeuren

“Grappig, eigenzinnig, gedurfd. Ook als podiumbeest weet ze de gevoelige snaar te raken” – LEVEN! Magazine Utrecht

“Een pittige tante met een prachtige zangstem en sterke uitstraling, naar wie we graag willen luisteren” – Juryrapport Utrechts Cabaretfestival