Janneke

“Puur en persoonlijk, een onuitwisbare personality” – volgens Jacques d’Ancona in Dagblad van het Noorden. Maar ook: “Met haar stralende persoonlijkheid, haar naturel en haar vocale vermogen is zij de ster van de avond” (over Janneke’s rol in het stuk HAIM in de Eemshaven, september 2021).

’t Kon minder, zeggen nuchtere Groningers dan. Maar wie is deze Janneke Jager en wat brengt ze haar publiek?

Janneke is cabaretière, woordkunstenaar, zangeres, dagvoorzitter en trouwambtenaar. Ze vertelt sterk geschreven verhalen en weet met name te imponeren met haar liedjes. Met een zangstem die indruk maakt.

De wieg van Janneke Jager stond op de Noord Groningse klei, waar ze opgroeide in Uithuizen en op haar 17e vertrok. In 2022 keerde ze na 27 jaar Randstad met heimwee terug naar haar Groningse geboortegrond: een verlangen dat al jarenlang in zowel haar voorstellingen, blogs als gedichten terugkwam. Menig Groninger raakte ze in het hart met haar ode aan deze stad, waarvan de muziek werd geschreven door Duncan Laurence – waardoor het een ‘viral’ hit werd op social media rond het Songfestival (2019).

Janneke bekijkt de wereld met een brutale blik en vertelt of zingt hierover met een ontluisterende opmerkzaamheid of in amusante anekdotes. Ontwapenend. Ontroerend. Pittig. Grappig – zeggen anderen. Met het verlangen om te verbinden en te raken – zegt ze zelf. Of, zoals ze het ook wel omschrijft: een Drama Queen met vleugje Groningse Nuchterheid.